(P) A venit ceasul vedetelor!

Exemplarul exclusivist Richard Mille, alături de alte 120 de ceasuri unicat semnate de branduri celebre, precum Rolex, Audemars Piguet, Patek Philippe, Hublot sau Ulysse Nardin pot fi licitate, la un preţ de pornire plecând de la un sfert din preţul pieţei, pe 26 mai, doar online, pe platforma Artmark Live.

În premieră în România, şi tocmai într-un context de piaţă delicat şi problematic, ceasul simbol al orologeriei contemporane, Richard Mille, apare la vânzare într-o licitaţie publică, peste câteva zile, în seara de 26 mai 2020. Având un preţ de pornire de 90.000 de euro, raportat la o valoare de piaţă de peste 200.000 de euro, modelul RM030 devine cel mai important şi cel mai valoros ceas de colecţie pus vreodată în vânzare în piaţa românească de investiţii de lux.

Cunoscut sub pseudonimul de «ceas al vedetelor», renumitul Richard Mille, conduce detaşat segmentul ceasurilor de lux, devenind în ultimii ani cel mai exclusivist brand, în ciuda faptului că preţurile sale de piaţă pornesc de la un minim de 100-150.000 de euro.

Richard Mille RM030

Avându-l drept ambasador pe Rafael Nadal – ce joacă în competiţii purtând un Richard Mille Tourbillon care cântăreşte doar 19 gr., evaluat la 700.000 de dolari – Richard Mille produce doar ceasuri excepţionale, inovative, în ediţii limitate şi foarte limitate (nu mai multe de un total de 3.000 de piese pe an), ce ajung să circule în piaţă, la scurtă vreme după lansare, la dublu preţului de listă.

Rafael Nadal

Spre exemplu, modelul 052 purtat de muzicianul Pharrell Williams, al cărui cadran redă o imagine, văzută din satelit, a planetei Marte, este afişat la un preţ de listă de 969.000 de dolari, câtă vreme modelul Richard Mille 052 Tourbillon Skull achiziţionat de sportivul Neymar pleacă de la un preţ de listă de 500.000 de euro (pentru a se vinde deja în piaţa secundară cu circa 750.000 de euro). Pentru ca modelul exclusivist Richard Mille Split Seconds Chronograph purtat de muzicianul Jay Z să fi fost achiziţionat cu 2,5 milioane de dolari – şi exemplele pot continua.

Modelul Richard Mille 030 , prezent în licitaţia din seara de 26 mai, a putut fi remarcat la mâna actorului Jason Statham în 2013 în filmul «Parker» – şi este totodată ceasul purtat de muzicianul Ed Sheeran în diverse concerte televizate.

Jason Statham

Prezenţa într-o licitaţie publică – a acestei ediţii limitate 030 a brandului Richard Mille este un eveniment pentru piaţa românească de artă şi o oportunitate rarisimă pentru iubitorii ceasurilor investibile, întrucât procesul de achiziţie a unui ceas Richard Mille este unul nemaiauzit de exclusivist.

Orice potenţial client trece printr-un interviu exigent, atât cu privire la realizările sale profesionale, cât şi cu privire la viaţa sa personală. În situaţia nefrecventă a unui răspuns pozitiv, fericitului candidat, selectat să cumpere un exemplar al unei ediţii limitate, i se oferă privilegiul să achite în avans o sumă variind între 100 şi 500 de mii de euro, urmată de o perioadă de aşteptare de minim un an.

Ed Sheeran

Exemplarul exclusivist Richard Mille, alături de alte 120 de ceasuri unicat semnate de branduri celebre, precum Rolex, Audemars Piguet, Patek Philippe, Hublot sau Ulysse Nardin pot fi licitate, la un preţ de pornire plecând de la un sfer din preţul pieţei, pe 26 mai, doar online, pe platforma Artmark Live .

„Vorbim de 121 de ceasuri de mână produse între anii 1950 şi 2019. Ediţii limitate sau foarte limitate vizând o valoare de piaţă de peste 2 milioane de euro”, spune Alina Panico, PR manager Galeriile Artmark.

Licitația cuprinde ceasuri de lux produse între anii 1950 și 2009 și reprezintă una dintre cele mai mari licitaţii de acest gen din România. Cel mai scump ceas este celebrul Richard Mille, supranumit şi „ceasul vedetelor”, cu un preţ de pornire de 90.000 de euro.

Prin urmare, vedeta colecţiei scoasă la licitația din România va fi ceasul Richard Mille RM030 produs în anul 2011, care a fost văzut pe mâna multor celebrităţi internaționale. Este pentru prima dată în România când este scos într-o licitaţie un ceas din brand-ul Richard Mille, cunoscut de către connoisseurs drept „ceasul vedetelor”. Este purtat de Rafael Nadal, dar şi Jay-Z.

Un alt ceas care va atrage negreșit atenţia este un model Rolex President din aur, fabricat în anul 1950, şi care a fost purtat de către fostul președinte Ion Iliescu. „Este confecţionat din aur şi pe carcasa ceasului găsim diamante. A fost purtat în perioada 1993-1995”, explică Alina Panico. Preţul de pornire este de 15.000 de euro.

Ceas Rolex din colecția fostului președinte Ion Iliescu
Ceas Rolex din colecția fostului președinte Ion Iliescu

Despre autor